Жаңы саны

2023, №: 3

Кененирээк

Известия ВУЗов Кыргызстана

Макала
Авторлор
  1. Ишенбаева Н.Н., Керималиев Ж.К.
  2. Ишенбаева Н.Н., Керималиев Ж.К.
  3. N. Ishenbaeva, Zh. Kerimaliev
Макаланын аты
  1. ОСОБЕННОСТИ АТ-БАШИНСКОГО ЭСПАРЦЕТОВОГО МЕДА
  2. АТ-БАШЫ ЭСПАРЦЕТ БАЛЫНЫН ӨЗГӨЧӨЛҮКТӨРҮ
  3. FEATURES OF AT-BASHY SAINFOIN HONEY
Аннотация
  1. В статье представлены комплексы анализа, собранные авторами в Кыргызстане с июля по сентябрь 2021 года. В район исследования вошли Чуйская долина, Иссык-Кульская котловина, районы Внутреннего Тянь-Шаня. Для описания эспарцетового меда и составлении спецификации были отобраны обрацы меда под видом эспарцетовый мед из пасек выше указанных регионов республики. По результатам пыльцевого анализа из четырех областей республики % доля эспарцета в меде составил не более 70%. Обрацы меда из Нарынской области, Ат-башинского района содержат более 80% эспарцета. Для полной характеристики эспарцетового меда и для составления описательного листа выбран образец меда, где эспарцет составляет 87%. Проведен органолептический анализ и составлена спецификация. А также была определена пищевая и энергетическая ценность, физико-химические показатели (влажность, свободная кислотность, диастазное число, электропроводность).
  2. Кыргызстанда 2021-жылдын июль айынан сентябрь айына чейин авторлор тарабынан чогултулган анализдин жыйынтыгы макалада көрсөтүлгөн. Изилдөө Чүй өрөөнүндө, Ысык-Көл ойдуңунда жана ички Тянь-Шань райондорунда болгон. Эспарцет балын жазууда жана спецификацияны түзүүдө жогорудагы көрсөтүлгөн республиканын региондорундагы бал челектерден эспарцеттен алынган балдын үлгүлөрү тандалып алынган. Республиканын төрт облусунан балдын анализинин жыйынтыгы (пайыздык үлүшү) боюнча эспарцеттин балдагы үлүшү 70 пайыздан көп эмес. Нарын облусунан жана Ат-Башы районунан алынган балдын үлгүлөрүндө эспарцет балындагы үлүшү 80 пайыздан ашык экендиги аныкталды. Эспарцет балынын мүнөздөмөсү жана сүрөттөөчү жалбыракты түзүү үчүн балдын үлгүсү тандалып алынган, анда эспарцет 87 пайызды түзөт. Органолептикалык анализ жүргузүлүп, спецификация түзүлдү. Ошондой эле азык-түлүк жана энергетикалык баалуулугу, физикалык-химиялык көрсөткүчтөрү (нымдуулук, кычкылдуулук, диастаздык саны, электр өткөрүмдүүлүгү) аныкталды.
  3. An article presents a set of analysis collected by the authors in Kyrgyzstan from June to September 2021.Area of researching included by Chuy valley, Issyk-Kul basin, region of internal Tien Shan. For description sainfoin honey and insist of specification was selected samples of honey under the type of sainfoin honey from the above regions of the republic. According to the results of pollen in percentage (%) analysis out of four regions of republic, sainfoin in honey does not exceed 70%. Samples of honey from Naryn region, At-Bashy area contains 80% sainfoin. To fully characterize the esparcet honey and to compile a descriptive sheet, a sample of honey was selected, where the esparcet is 87%. An organoleptic analysis was carried out and a specification was compiled. The nutritional and energy value, physical and chemical parameters (humidity, free acidity, diastase number, electrical conductivity) were also determined.
Негизги сөздөр
  1. медоносные растения, мед, пыльца, нектар, монофлерный эспарцетовый мед, пыльцевой анализ.
  2. бал өсүмдүктөрү, бал, чаңча, гүлдүн ширеси, монофлердик эспарцет балы, чаңча анализи.
  3. honey plants, honey, the pollen, monoflora, nectar, pollen analysis, sainfoin honey.
Авторлор жөнүндө маалымат
  1. Ишенбаева Назгуль Нарынбековна, Научноисследовательский институт животноводства пастбищ, г.Бишкек, Кыргызская Республика, научный сотрудник. Керималиев Жаныбек Калканович, Научноисследовательский институт ветеринарии им. А.Дуйшеева, г.Бишкек, Кыргызская Республика, доктор ветеринарных наук, профессор.
  2. Ишенбаева Назгуль Нарынбековна, Мал чарбачылыгын жана жайыттарды илимийизилдөө институту, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, илимий кызматкер. Керималиев Жаныбек Калканович, А.Дуйшеев атындагы Кыргыз ветеринария илимий-изилдөө институту, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, ветеринария илимдеринин доктору, профессор.
  3. Nazgul Ishenbaeva, Scientific Research Institute of Animal Husbandry of Pastures, Bishkek, Kyrgyz Republic, researcher. Zhanybek Kerimaliev, Veterinary Research Institute by name of A.Duisheev, Bishkek, Kyrgyz Republic, doctor of veterinary sciences, professor
Pdf версиясы
DOI
  • DOI:10.26104/IVK.2019.45.557
  • Цитаталоо
  • Ишенбаева Н.Н., Керималиев Ж.К. ОСОБЕННОСТИ АТ-БАШИНСКОГО ЭСПАРЦЕТОВОГО МЕДА. Известия ВУЗов Кыргызстана. 2021. №. 6. C. 38-41