Жаңы саны

2024, №: 2

Кененирээк

Известия ВУЗов Кыргызстана

Макала
Авторлор
  1. Смаилов Э.А., Исламова Э.М., Исаков К.К
  2. Смаилов Э.А., Исламова Э.М., Исаков К.К
  3. E.A. Smailov, E.M. Islamova, K.K. Isakov
Макаланын аты
  1. ФЕРМЕНТЫ И РАСТЕНИЯ ИЗ КОТОРЫХ СОБИРАЕТСЯ МЕД В ГОРНЫХ УСЛОВИЯХ КЫРГЫЗСТАНА
  2. КЫРГЫЗСТАНДЫН ТОО ШАРТЫНДА ФЕРМЕНТТЕР МЕНЕН ӨСҮМДҮКТӨРДӨН ЧОГУЛГАН БАЛ
  3. ENZYMES AND PLANTS FROM WHICH HONEY IS COLLECTED IN MOUNTAIN CONDITIONS OF KYRGYZSTAN
Аннотация
  1. В статье дается характеристика о свойствах меда, и содержащихся в нем ферментов. В небольших количествах в меде обнаружены ферменты, действующие на белки, жиры, а также расщепляющие промежуточные вещества, образуемые в клетках тела при их разложении. Найдена протеаза, гликогеназа, кислая фосфотаза, пероксидаза, редуктаза, аскорбинат оксидаза, фосфолипаза, инулаза и другие. Такой большой набор ферментов создает условия, при которых все вещества меда могут быть разложены и использованы в клетках тела с помощью ферментов, находящихся тут же в меде. Все составные части меда, следовательно, могут быть полностью усвоены зимующей пчелой без какого-либо участия пищеварительных ферментов самой пчелы. Такая высокая степень подготовки меда, к усвоению и использованию клетками организма обеспечивает жизнь пчел зимой. Эта же особенность меда – одно из ценнейших его свойств как диетического и лечебного продукта для человека, корм, который пчелы изготавливают из сахара (при их подкормке), всего этого богатства веществ не содержит. Установлено, что мед первой качки пчелы собирают нектар из цветков растений ранних медоносов: экспарсерт (OnobrychisGarth), синяк (EchiumL) семейства Бурачниковые (Boraginaceae), кипрей (иван-чай узколистный (Ch. Angustifolium L. (Holub.), шалфей (SalviaL.), глухая крапива (яснотка белая) (Lamiumalbum L.), душица(EchiumL) семейства Бурачниковые (Boraginaceae), мята(MenthaL.). Мед 2-качки пчелы собирают нектар в основном из цветков поздно-цветущих растений, из растений переходного периода и долгоцветущих растений: шалфей (SalviaL.), синяк (EchiumL) семейства Бурачниковые (Boraginaceae), дущица (EchiumL), чабрец (богородская трава (ThymusserpyumL.), мальва (алтей (Malva)), клевер (TrifoiumL.). Также приведены результаты лабораторных исследований по определению качества меда.
  2. Макалада балдын касиеттери жана андагы ферменттер сүрөттөлөт. Белокторго, майларга таасир этүүчү ферменттер, ошондой эле ажыроо учурунда дененин клеткаларында пайда болгон аралык заттарды бузушат, балда аз санда кездешет. Табылган протеаза, гликогеназа, кислота фосфатаза, пероксидаза, редуктаз, аскорбатоксидаза, фосфолипаза, инулаза жана башкалар. Ферменттердин мындай чоң комплекси балдын ичиндеги бардык заттардын балдын ичиндеги ферменттерди колдонуп, дененин клеткаларында колдонулушуна шарт түзөт. Балдын бардык курамдык бөлүктөрү, ошондуктан, уктаган аары тарабынан толугу менен сиңет. аарынын өзүнүн сиңирүү ферменттеринин катышуусу жок. Балдын дененин клеткалары тарабынан ассимиляцияга жана колдонууга даярдалышынын мындай жогорку деңгээли аарылардын кышында жашоосун камсыздайт. Балдын ушул эле өзгөчөлүгү анын диеталык жана дарылык касиети катары адамдар үчүн эң баалуу касиеттеринин бири, аарылар канттан даярдаган тоют (аларды багып жатканда) булардын баардык заттарын камтыбайт. Биринчи сорттогу бал аарылардын балды алгачкы бал өсүмдүктөрүнүн гүлдөрүнөн шире чогултканы аныкталган: exparsert (OnobrychisGarth), көгөрүү (EchiumL) Boraginaceae (Boraginaceae), отун (тар жалбырактуу тал чайы (Ch. Angustifolium L.) Holub.), Sage (SalviaL).), Дүлөй чалкан (ак козу) (Lamiumalbum L.), орегано (EchiumL) Borage үй -бүлөсү (Boraginaceae), жалбыз (MenthaL.). Бал 2 насостук аарылар нектарды негизинен кеч гүлдөгөн өсүмдүктөрдүн гүлдөрүнөн, өткөөл мезгилдеги өсүмдүктөрдөн жана көп гүлдөгөн өсүмдүктөрдөн: шалфей (Salvia L.), көгөрүү (EchiumL) Borage үй-бүлөсүнүн (Boraginaceae), duschitsa (EchiumL) ), тимьян (Богородская чөп (Thymusserpyum L.), кара өрүк (зефир (Малва)), беде (Trifoium L.). Балдын сапатын аныктоо үчүн лабораториялык изилдөөлөрдүн жыйынтыктары да берилген.
  3. The article provides a description of the properties of honey and the enzymes it contains. Enzymes that act on proteins, fats, and also break down intermediate substances formed in the cells of the body during their decomposition are found in small quantities in honey. Found protease, glycogenase, acid phosphatase, peroxidase, reductase, ascorbate oxidase, phospholipase, inulase and others. Such a large set of enzymes creates conditions under which all the substances in honey can be decomposed and used in the cells of the body with the help of enzymes found right there in the honey. All the constituent parts of honey, therefore, can be completely assimilated by the hibernating bee without any involvement of the digestive enzymes of the bee itself. Such a high degree of preparation of honey for assimilation and use by the cells of the body ensures the life of bees in winter. This same feature of honey is one of its most valuable properties as a dietary and medicinal product for humans, the feed that bees make from sugar (when feeding them) does not contain all this wealth of substances. It has been established that first-rate honey bees collect nectar from flowers of early honey plants: exparsert (OnobrychisGarth), bruise (EchiumL) of the Boraginaceae family (Boraginaceae), fireweed (narrow-leaved willow tea (Ch. Angustifolium L. (Holub.), Sage (SalviaL)), deaf nettle (white lamb) (Lamiumalbum L.), oregano (EchiumL) of the Borage family (Boraginaceae), mint (MenthaL.). Honey 2-pumping bees collect nectar mainly from flowers of late-flowering plants, from plants of the transition period and long-flowering plants: sage (Salvia L.), bruise (EchiumL) of the Borage family (Boraginaceae), duschitsa (EchiumL), thyme (Bogorodskaya grass ( Thymusserpyum L.), mallow (marshmallow (Malva)), clover (Trifoium L.). The results of laboratory studies to determine the quality of honey are also given.
Негизги сөздөр
  1. мед, нектар, пыльца, цветки, синяк, клевер, эспарцет, Иван-чай, люцерна посевная, цвет, вкус, запах.
  2. бал, шире, чаңча, гүл, көгөргөн жер, беде, эспарцет, Иван чайы, беде, түсү, даамы.
  3. honey, nectar, pollen, flowers, bruise, clover, sainfoin, Ivan tea, alfalfa, color, taste, smell.
Авторлор жөнүндө маалымат
  1. Смаилов Э.А., Международный Узгенский институт технологии и образования имени академика Б.Мурзубраимова, г.Ош, Кыргызская Республика, доктор сельскохозяйственных наук, профессор. Исламова Э.М., Международный Узгенский институт технологии и образования имени академика Б.Мурзубраимова, г.Ош, Кыргызская Республика, соискатель. Исаков К.К., Международный Узгенский институт технологии и образования имени академика Б.Мурзубраимова, г.Ош, Кыргызская Республика, соискатель.
  2. Смаилов Э.А., академик Б.Мурзубраимов атындагы Эл аралык Өзгөн технология жана билим берүү, Ош шаары, Кыргыз Республикасы, айыл чарба илимдеринин доктору, профессор. Исламова Э.М., академик Б.Мурзубраимов атындагы Эл аралык Өзгөн технология жана билим берүү, Ош шаары, Кыргыз Республикасы, изденүүчү. Исаков К.К., академик Б.Мурзубраимов атындагы Эл аралык Өзгөн технология жана билим берүү, Ош шаары, Кыргыз Республикасы, изденүүчү.
  3. E. Smailov, International Uzgen Institute of Technology and Education by name of academician B.Murzubraimov, Osh, Kyrgyz Republic, doctor of agricultural sciences, professor. E. Islamova, International Uzgen Institute of Technology and Education by name of academician B.Murzubraimov, Osh, Kyrgyz Republic, applicant. K. Isakov, International Uzgen Institute of Technology and Education by name of academician B.Murzubraimov, Osh, Kyrgyz Republic, applicant.
Pdf версиясы
DOI
  • DOI:10.26104/IVK.2019.45.557
  • Цитаталоо
  • Смаилов Э.А., Исламова Э.М., Исаков К.К ФЕРМЕНТЫ И РАСТЕНИЯ ИЗ КОТОРЫХ СОБИРАЕТСЯ МЕД В ГОРНЫХ УСЛОВИЯХ КЫРГЫЗСТАНА. Известия ВУЗов Кыргызстана. 2021. №. 1. C. 129-132