Жаңы саны

2023, №: 3

Кененирээк

Известия ВУЗов Кыргызстана

Макала
Авторлор
  1. Абдылдаев А.A., Өзбекова Ж.Э., Кулмырзаев А.А.
  2. Абдылдаев А.A., Өзбекова Ж.Э., Кулмырзаев А.А.
  3. A.A. Abdyldaev, Zh.E. Ozbekova, A.A. Kulmyrzaev
Макаланын аты
  1. СРАВНИТЕЛЬНОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ СОСТАВА СЫРОГО И СУШЕНОГО МЯСА
  2. ЧИЙКИ ЖАНА КУРГАТЫЛГАН ЭТТИН КУРАМЫН САЛЫШТЫРМАЛУУ ИЗИЛДӨӨ
  3. COMPARATIVE STUDY OF THE COMPOSITION OF RAW AND DRIED MEAT
Аннотация
  1. В этом исследовании были установлены технологи¬че-ские режимы сушки говядины на конвективной сушилке. Для сушки мяса использовали лоточную сушилку UOP8. Образцы мяса были разрезаны и высушены по определен-ным критериям. Высушенное мясо измельчали до однород-ного порошкообразного состояния. В образцах определяли массовую долю влаги, белка, жира и золы в соответствии со стандартными методами. Кроме того, были измерены значения активности воды в образцах. Химический состав сушеного мяса сравнивалось с химическим составом сырого мяса. Результаты исследований показали, что сушеное мясо обладает более высокой питательной ценностью, бла¬годаря процессу сушки. Результаты исследования мо¬гут быть использованы в качестве основы при производ¬стве новых продуктов из сушеного мяса и при выборе до¬пол¬нительных ингредиентов в качестве источника белка.
  2. Бул изилдөө ишинде уй этин конвективдүү кургат-кыч¬¬та кургатуу үчүн кургатуунун технологиялык режим-дери түзүлдү. Кургатуу үчүн UOP8 лотоктуу кургаткыч колдонулду. Үлгү катары үй шартында багылган уйдун бул-чуң эти, аныкталган өлчөмдө жана режимде кургатыл-ды. Кургатылган эт, порошок түрүнө келгендей кылып майда¬ла¬нып даярдалды. Чийки жана кургатылган эттин белок, май, күл жана ным кармашы стандарттык метод-дорго ылайык аныкталды. Ошондой эле үлгүлөрдүн суу актив¬дүү¬лү¬гү да өлчөндү. Кургатылган эттин химиялык курамы чийки эттин курамы менен салыштырылды. Изил-дөө¬нүн натыйжалары кургатылган эттин кургатуу про-цес¬синин негизинде жогорку азыктык баалуулукка ээ экен-дигин көр¬сөт¬тү. Изилдөөнүн жыйынтыктары кургатыл-ган эттен жаңы азыктарды алууда жана белоктун булагы катары кошумча ингредиенттерди тандоодо негиз катары кол¬до¬ну¬лушу мүмкүн.
  3. In this study, technological conditions were established for drying beef in a convective dryer. A UOP8 tray dryer was used to dry the meat. Meat samples were cut and dried ac¬cor¬ding to certain criteria. Dried meat was ground to a homoge¬ne¬o¬us powder state. In the samples, the mass fraction of moisture, protein, fat and ash was determined in accordance with the standard methods. In addition, water activity values in the samples were measured. The chemical composition of dried meat was compared with the chemical composition of raw meat. Research has shown that dried meat has a higher nutritional value due to the drying process. The results of the study can be used as a basis in the production of new products from dried meat and in the selection of additional ingredients as a source of protein.
Негизги сөздөр
  1. мясо, конвективная сушка, сушеное мясо, сырое мясо, химический состав, состав мяса, иссле¬до¬вание.
  2. эт, конвективдүү кургатуу, кур¬га¬тыл¬ган эт, чийки эт, химиялык курам, эттин курамы, изил¬дөө.
  3. meat, convective drying, dried meat, raw meat, chemical composition, meat composition, research.
Авторлор жөнүндө маалымат
  1. Абдылдаев Абдухалим Алмазбекович, Кыргызско-Турецкий университет «Манас», г.Бишкек, Кыргызская Республика, магистрант. Озбекова Жылдызай Эрназаровна, Кыргызско- Турецкий университет «Манас», г.Бишкек, Кыргызская Республика, и.о. доцента. Кулмырзаев Асылбек Атамырзаевич, Кыргызско-Турецкий университет «Манас», г.Бишкек, Кыргызская Республика, доктор технических наук, профессор.
  2. Абдылдаев Абдухалим Алмазбекович, Кыргыз-Түрк «Манас» университети, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, магистрант. Өзбекова Жылдызай Эрназаровна, Кыргыз-Түрк «Манас» университети, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, доценттин милдетин аткаруучу. Кулмырзаев Асылбек Атамырзаевич, Кыргыз-Түрк «Манас» университети, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, техника илимдеринин доктору, профессор.
  3. Abduhalim Abdyldaev, Kyrgyz-Turkish «Manas» University, Bishkek, Kyrgyz Republic, undergraduate. Zhyldyzai Ozbekova, Kyrgyz-Turkish «Manas» University, Bishkek, Kyrgyz Republic, acting associate professor. Asylbek Kulmyrzaev, Kyrgyz-Turkish «Manas» University, Bishkek, Kyrgyz Republic, doctor of technical sciences, professor.
Pdf версиясы
DOI
  • 10.26104/IVK.2019.45.557
  • Цитаталоо
  • Абдылдаев А.A., Өзбекова Ж.Э., Кулмырзаев А.А. СРАВНИТЕЛЬНОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ СОСТАВА СЫРОГО И СУШЕНОГО МЯСА. Известия ВУЗов Кыргызстана. 2020. №. 1. C. 3-8