Жаңы саны

2023, №: 3

Кененирээк

Известия ВУЗов Кыргызстана

Макала
Авторлор
  1. Абилжанов Д.Т., Осмонов Ы.Дж.
  2. Абилжанов Д.Т., Осмонов Ы.Дж.
  3. D.T. Abilzhanov, Y.Dj. Osmonov
Макаланын аты
  1. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КАЧЕСТВА ВИТАМИННО-ТРАВЯНОЙ МУКИ ИЗ ЛИСТОВОЙ ЧАСТИ ТРАВ
  2. ЧƟПТYН ЖАЛБЫРАКТУУ БƟЛYГYНƟН ЖАЗАЛГАН ВИТАМИНДYY-ЧƟП УНУНУН САПАТЫН АНЫКТОО
  3. DETERMINATION OF QUALITY OF VITAMIN-GRASS MEAL FROM THE LEAF PART OF GRASS
Аннотация
  1. В результате теоретических исследований получены аналитуические выражения для определения содержания потерянного каротина в процессе сушки травы на прокосе и содержание каротина в полученной витаминно-травя-ной муке (далее – ВТМ) из листовой части трав. В резуль-та¬те экспериментальных исследований получен график содержания и скорости снижения каротина в зависимос-ти от времени сушки на прокосе. Результаты экспери¬мен-таль¬ных исследований позволили определить коэффициен-ты аналитических выражений. Это обеспе¬чило теорети-ч嬬ское определение содержания каротина в полученной му-ке. Сравнение теоретических и экспери¬ментальных зна¬че-ний показателей качества ВТМ пока¬зало, что разница меж¬ду этими значениями составила 3,2%, что доказы¬ва-ет достоверность теоретических исследований по опре¬де-ле¬нию качества заготовленных кормов. Результаты ис¬пы-таний показали, что, среднее содержание каротина в по-лученной муке составило 305…337 мг/кг.
  2. Теориялык изилдɵɵлɵрдүн жыйынтыгы менен чɵп-түн жалбырактуу бɵлүгүнɵн жазалган витаминдүү-чɵп уну¬нун сапатын аныктоочу аналитикалык формулалар алын¬ган. Мында жоготууга учураган каротинди, чɵптү чବбылган жеринде кургатуу учурунда жана жазалган ви-та¬миндүү-чɵп унунда аныктоого болот. Экспери¬ментал-дык изилдɵɵлɵрдүн жыйынтыгында каротиндин азайуу ыл¬дам¬дыгынын, кургатуу убакытынан болгон кɵз каран-ды¬лыгынын графиги түзүлгɵн. Эксперименталдык изил-дɵɵ¬¬лɵр аналитикалык формулалардын коэффициент¬терин аныктоого мүмкүнчүлүк түздү. Демек, каротиндин унда-гы болгон ɵлчɵмүн теориялык жол менен аныктоого мүм-күн¬чүлүк түзүлдү. Теориялык жана эксперимен¬талдык изил¬дɵɵлɵрдүн дал келүүсү 3,2 пайызды тузду. Демек, тео-рия¬лык изилдɵɵлɵрдүн жыйынтыктарын тоют¬¬тун сапа-тын аныктоого колдонууга мүмкүн деген жыйынтык чы-га¬рууга болот. Сыноолордун жыйын¬тыктары боюнча ун-да¬гы каротиндин орточо ɵлчɵмү 305…337 мг/кг түздү.
  3. As a result of theoretical studies, analytical expressions were obtained to determine the amount of lost carotene in the process of drying the grass on the swath and the content of ca-ro¬tene in the obtained vitamin-grass meal (hereinafter - VGM) from the leaf part of the grass. As a result of experi¬men¬tal stu-dies, a graph of the content and rate of decrease of carotene was obtained depending on the drying time on the swath. The results of experimental studies made it possible to determine the coefficients of analytic expressions. This pr¬ovided a theore¬tical definition of the content of carotene in the resulting flour. Comparison of theoretical and experimental values of VGM quality indicators showed that the difference between these va-lues was 3.2%, which proves the reliability of theoretical stu¬dies to determine the quality of harvested feed. The test re¬sults sho-wed that the average content of carotene in the resul¬ting flour was 305 ... 337 mg/kg.
Негизги сөздөр
  1. : витаминно-травяная мука, каро¬тин, сепаратор, листовая часть, стеблевая часть, сушка травы.
  2. витаминдүү чɵп уну, каротин, сепа¬ра¬тор, жалбырактуу бɵлүк, ɵсүмдүктүн сɵнгɵгү, чɵптү кургатуу.
  3. vitamin-grass meal, carotene, separator, leaf part, stem part, drying of grass.
Авторлор жөнүндө маалымат
  1. Абилжанов Данияр Токтарович, Казахский научно-исследовательский институт механизации и электрификации сельского хозяйства, г.Алматы, Республика Казахстан, кандидат технических наук. Осмонов Ысман Джусупбекович, Кыргызский национальный аграрный университет имени К.И.Скрябина, г.Бишкек, Кыргызская Республика, доктор технических наук, профессор.
  2. Абилжанов Данияр Токтарович, Айыл чарбаны механизациялоо жана электрификациялоо Казак илимий-изилдөө институту, Алмата шаары, Казахстан Республикасы, техника илимдеринин кандидаты. Осмонов Ысман Джусупбекович, К.И. Скрябин атындагы Кыргыз улуттук агрардык университети, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, техника илимдеринин доктору, профессор.
  3. Daniyar Abilzhanov, Kazakh research Institute of mechanization and electrification of agriculture, Almaty, Republic of Kazakhstan, candidate of technical sciences. Ysman Osmonov, Kyrgyz national agrarian university by name of K.Skryabin, Bishkek, Kyrgyz Republic, doctor of technical sciences, professor.
Pdf версиясы
DOI
  • None
  • Цитаталоо
  • Абилжанов Д.Т., Осмонов Ы.Дж. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КАЧЕСТВА ВИТАМИННО-ТРАВЯНОЙ МУКИ ИЗ ЛИСТОВОЙ ЧАСТИ ТРАВ. Известия ВУЗов Кыргызстана. 2018. №. 4. C. 32-37