Жаңы саны

2023, №: 5

Кененирээк

Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана

Макала
Авторлор
  1. Бейшеналиева С.Т., Курманбекова Г.Т.
  2. Бейшеналиева С.Т., Курманбекова Г.Т.
  3. S.T. Beishenalieva, G.T. Kurmanbekova
Макаланын аты
  1. КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА ПАТОГЕННЫХ И УСЛОВНО-ПАТОГЕННЫХ МИКРООРГАНИЗМОВ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ
  2. АЗЫК-ЗАТ ПРОДУКТУЛАРЫНДАГЫ ПАТОГЕНДИК ЖАНА ШАРТТУУ-ПАТОГЕНДИК МИКРООРГАНИЗМДЕРДИН КУЛЬТУРАЛЫК КАСИЕТТЕРИ
  3. CULTURAL PROPERTIES OF PATHOGENIC AND CONDITIONALLY PATHOGENIC MICROORGANISMS OF FOOD PRODUCTS
Аннотация
  1. В работе изложены результаты исследования куль-ту¬ральные свойства патогенных и условно-пато¬генных микроорганизмов в пищевых продуктах. Патоген¬ные и ус-лов¬но-патогенные микроорганизмы в пищевых продук¬тах влияют отрицательно на здоровья населения. Проведен микробиологический мониторинг пищевых продуктов. Выявлено, что в готовых кулинарных изделиях семейства Enterobacteriaceae, в том числе Proteus vul¬ga-ris, а в молочных продуктах семейства Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus.Установлено, что выросшая колония семейства Enterobacteriaceae на среде Эндо дает выпук¬лые слизистые колонии.
  2. Жумушта азык-зат продуктуларындагы патогендик жана шарттуу-патогендик микроорганизмдердин культу¬ралык касиеттерин изилдөөнүн жыйынтыктары жазыл¬ган. Азык-зат продуктуларындагы патогендик жана шарт¬¬¬¬туу патогендик микроорганизмдер калктын ден-соо¬л󬬬¬гуна терс таасир тийгизишет. Азык-зат продуктуларына микробиологиялык мони-тринг жүргүзүлгөн. Даяр кулинардык азыктардан En-tero¬bacteriaceae түркүмүнүн, анын ичинде Proteus vulgaris, сүт азыктарынан Enterobacteriaceae түркү¬мүнөн, Staphy-lo¬coccus aureus табылган. Enterobacteriaceae түркүмүнүн Эндо азык чөйрөсүндө өскөн колония томпок былжырлуу колонияны берери аныкталган.
  3. The work presents results of study cultural properties pathogenic and opportunistic pathogen microorganisms of food products. Pathogenic and opportunistic pathogen mic¬ro¬or-ganisms of food products adversely affect the health of the population. Microbiologicalmonitoring of food products. It was found that in the ready-made culinary products of the family Enterobacteriaceae, including Proteusvulgaris, and in the dairy products of the family Enterobacteriaceae, Staphyloco¬ccus aureus. It is established that the grown colony of the Enterobacteriaceae family on the Endomo environment gives convex mucous colonies.
Негизги сөздөр
  1. микрофлора пищевых продуктов, патогенные и условно-патогенные микроорганизмы, куль¬ту¬ральные свойства, пищевые продукты.
  2. азык-зат продуктуларынын микро¬фло¬расы, патогендик жана шарттуу патогендик микро¬организмдер, культуралык касиет, азык-зат продук¬ту¬ла¬ры.
  3. microorganism of food products, pathogenic and opportunistic pathogen microorganisms, cultural proper¬ties, food products.
Авторлор жөнүндө маалымат
  1. Бейшеналиева Салкын Турсуналиевна, Кыргызский госу¬дар¬ственный университет имени И.Арабаева, г.Бишкек, Кыргызская Республика, кафедра «Общей биологии и технологии ее обучения», кандидат биологических наук, доцент. Курманбекова Гүлбүбү Токтосуновна, Кыргызско-Турец¬кий университет «Манас», доктор биоло-гических наук, профессор.
  2. Бейшеналиева Салкын Турсуналиевна, И.Арабаев атын¬да¬гы Кыргыз мамлекеттик университети, Бишкек шаары, КР, «Жалпы биология жана аны окутуунун технология¬сы» кафедрасы, биология илимдеринин кандидаты, доцент. Курманбекова Гүлбүбү Токтосуновна, Кыргыз-Түрк «Манас» университети, Бишкек шаары, КР, биология илимдеринин доктору, профессор.
  3. Salkyn Beishenalieva, Kyrgyz state university by name of I.Arabaev, Bishkek, Kyrgyz Republic, Department of General biology and technology of its training, candidate of biological sciences, associate professor. Gulbubu Kurmanbekova, Kyrgyz-Turkish Manas University, Bishkek, Kyrgyz Republic, doctor of biological sciences, professor.
Pdf версиясы
DOI
  • None
  • Цитаталоо
  • Бейшеналиева С.Т., Курманбекова Г.Т. КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА ПАТОГЕННЫХ И УСЛОВНО-ПАТОГЕННЫХ МИКРООРГАНИЗМОВ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана. 2018. №. 2. C. 116-119