|
-
Орозбаев Ж.Б., Бузурманкулов М.Ж.
-
Орозбаев Ж.Б., Бузурманкулов М.Ж.
-
Zh. Orozbaev, M. Buzurmankulov
-
ОСОБЕННОСТИ ИНФЛЯЦИОННЫХ ПРОЦЕССОВ В КЫРГЫЗСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ
-
КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДАГЫ ИНФЛЯЦИЯЛЫК ПРОЦЕССТЕРДИН ӨЗГӨЧӨЛҮКТӨРҮ
-
FEATURES OF INFLATIONARY PROCESSES IN THE KYRGYZ REPUBLIC
-
В данной научной статье дается анализ инфляционных
процессов в Кыргызской Республике за период 2015-2021 годы,
а также рассчитаны темпы инфляции по
продовольственным, непродовольственным товарам и
оказанным услугам. Анализированы основные социальноэкономические показатели Кыргызской Республики за 2019-
2020 годы. Рассматриваются факторы, которые привели к
снижению валового внутреннего продукта нашей страны за
анализируемый период. Рассчитаны, насколько выросли цены
на товары первой необходимости в национальной экономике
Кыргызской Республики в связи с Пандемией по COVID-19 и
продолжающейся рецессией мировой экономики. Анализ
показывает, что потребительские цены на
продовольственные товары и оказываемые услуги незначительно повысились, а темпы инфляции на эти виды
товаров остались умеренными.
-
Бул илимий макалада Кыргыз Республикасынын 2015-
2021-жылдардагы инфляциялык процесстери талдоого алынган, мындан башка азык-түлүк, азык-түлүк эмес
товарлардын жана кызмат көрсөтүүлөрдүн инфляциялык
темпи эсептеп чыгарылган. 2019-2020-жылдардын
аралыгындагы Кыргыз Республикасынын негизги социалдыкэкономикалык көрсөткүчтөрү талдоого алынган. Ушул
изилденип жаткан жылдардын ичинде биздин мамлекеттин
ички дүң продукциясынын төмөндөп кетишине таасир эткен
факторлор каралган. COVID-19дун пандемиясы жана
дүйнөлүк экономиканын төмөндөөсү Кыргыз
Республикасынын улуттук экономикасындагы биринчи
кезекте колдонулуучу товарлардын баасынын өсүүсүнө канчалык деңгээлде таасир бергендиги эсептелип чыгарылган.
Талдоо көрсөткөндөй, көрсөтүлгөн кызматтарга жана азыктүлүк товарларга болгон керектелүүчү баалар анчалык деңгээлде көтөрүлгөн эмес, ошондуктан ушул товарларга болгон
инфляциянын темпи мерчемдүү бойдон калган.
-
In this scientific article, an analysis of inflationary processes
in the Kyrgyz Republic for the period 2015-2021, as well as the
rate of inflation in food, non-food goods and services rendered
were calculated. The main socio-economic indicators of the
Kyrgyz Republic for 2019-2020 were analyzed. The factors that led
to a decrease in the gross domestic product of our country for the
analyzed period were considered. Designed how much prices have
increased the prices of the essentials in the national economy of
the Kyrgyz Republic in connection with the Pandemic on the
COVID-19 and the ongoing recession of the global economy. The
analysis shows that consumer prices for food products and
services rendered slightly increased, and inflation rates on these
types of goods remained moderate
-
инфляция, валовый внутренний продукт, экономика, цена, дефицит, профицит, бюджет, товар, услуга.
-
инфляция, ички дүң продукт, экономика, баа, дефицит, профицит, бюджет, товар, кызмат көрсөтүү.
-
inflation, gross domestic product, economy, price, deficit, surplus, budget, product, service.
Авторлор жөнүндө маалымат
-
Орозбаев Женалы Байсалович, Кыргызский
национальный университет имени Ж. Баласагына,
г. Бишкек, Кыргызская Республика, кандидат
экономических наук, доцент.
Бузурманкулов Медер Жапарович, Кыргызский
национальный университет имени Ж. Баласагына,
г. Бишкек, Кыргызская Республика, аспирант.
-
Орозбаев Женалы Байсалович, Ж. Баласагын
атындагы Кыргыз Улуттук университети, Бишкек
шаары, Кыргыз Республикасы, экономика
илимдеринин кандидаты, доцент.
Бузурманкулов Медер Жапарович, Ж. Баласагын
атындагы Кыргыз Улуттук университети, Бишкек
шаары, Кыргыз Республикасы, аспирант.
-
Zhenaly Orozbaev, Kyrgyz National University
by name of Zh. Balasagyn, Bishkek, Kyrgyz
Republic, candidate of economical sciences,
associate professor.
Meder Buzurmankulov, Kyrgyz National University
by name of Zh. Balasagyn, Bishkek, Kyrgyz
Republic, postgraduate student.
DOI:10.26104/NNTIK.2019.45.557
Орозбаев Ж.Б., Бузурманкулов М.Ж. ОСОБЕННОСТИ ИНФЛЯЦИОННЫХ ПРОЦЕССОВ В КЫРГЫЗСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана. 2021. №. 10. C. 207-211
|