New issue

2024, №: 3

More

Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана

Paper
Authors
  1. Абдыбалиева К., Надырбаева К.О.
  2. Абдыбалиева К., Надырбаева К.О.
  3. K. Abdybalieva, K. Nadyrbaeva
Title
  1. СВОЙСТВА КУМЫСА
  2. КЫМЫЗДЫН КАСИЕТТЕРИ
  3. PROPERTIES OF KUMISS
Abstract
  1. В современном мире опасные для организма человека, вызывающие аллергические заболевания продукты питания и напитки, стали проблемой медицины и пищевой промышленности. Одна из основных причин этой ситуации заключается в том, что в продукты питания, кондитерские изделия, напитки добавляются различные красители, консерванты, стабилизаторы, усилители вкуса и многое другое. В целях решения таких проблем необходимо распространять среди широких слоев населения подлинные, чистые, аутентичные национальные напитки и продукты питания. Стремясь решить эту проблему, в этой статье мы собираемся рассказать о природе, методах приготовления и преимуществах кумыса, который обладает и полезными и лечебными свойствами. В статье приведены результаты экспериментов кумысолечения, полученных авторами в ряде лет.
  2. Заман талаптарына шайкеш азыркы мезгилде бүткүл дүйнө жүзүндө адамдын ден соолугуна коркунуч туудуруп, дененин жооп реакциясын, аллергияны күчөтө турган сандаган чөйрө заттары жана кубулуштары организмдин бейтаптык абалдарын жана көптөгөн ооруларды пайда кылууда. Бул жагдайдын негизги себептеринин бири – ал тамак-аштарда, кондитердик азыктарда, суусундуктарда ар кандай боёгуч заттар, консерванттар, стабилизаторлор, даамды жакшыртуучу каражаттар жана башкалар кошулгандыгында болууда. Мындай көйгөйлөрдү чечүү максатында калктын калың катмарына нукура, таза, накта улуттук суусундуктар менен тамак-аштарды жайылтуу абзел. Ошол маселени колго алууну көздөп, бул макалабызда азыноолак кеп козгоп, кымыздын табияты, жасалуу ыкмалары жана пайдалуулугу жөнүндө билдире кетебиз. Дарылоо өңүтүндө, илимий изилдөөлөрүбүздүн эмпирикалык жыйынтыктары келтирилген.
  3. In the modern world, food and beverages that are dangerous to the human body and cause allergic diseases have become a problem of medicine and the food industry. One of the main reasons for this situation is that various dyes, preservatives, stabilizers, flavor enhancers and more are added to food, confectionery, and beverages. In order to solve such problems, it is necessary to distribute authentic, clean, authentic national drinks and food products among the general population. In an effort to solve this problem, in this article we are going to talk about the nature, cooking methods and benefits of kumiss, which has both beneficial and medicinal properties. The article presents the results of cumin therapy experiments obtained by the authors over a number of years.
Keywords
  1. биопродукт, синтетические продукты, генофонд, генетически модифицированные продукты, дрожжи для кумыса.
  2. биопродукт, нукура тамак-аштар, генефонд, генетикалык модификацияланган азыктар, көрөңгө.
  3. bioproduct, synthetic products, gene pool, genetically modified products, yeast for kumiss.
Authors info
  1. Абдыбалиева Канышай, Кыргызская государственная медицинская академия имени И.Ахунбаева, г.Бишкек, Кыргызская Республика, кандидат педагогических, наук, доцент. Надырбаева Кутбу Озубековна, ЦентральноАзиатский медико-социологический университет, г.Джалал-Абад, Кыргызская Республика, старший преподаватель, исследователь.
  2. Абдыбалиева Канышай, И.Ахунбаев атындагы Кыргыз мамлекеттик медицина академиясы, Бишкек шаары, Кыргыз Республикасы, педагогика илимдеринин кандидаты, доцент. Надырбаева Кутбү Өзүбековна, Борбор Азия Эл аралык медициналык-cоциологиялык университети, Жалал-Абад шаары, Кыргыз Республикасы, улук окутуучу, изилдөөчү.
  3. yshay Abdybalieva, Kyrgyz State Medical Academy named after. I. Akhunbaev, Bishkek, Kyrgyz Republic, candidate of pedagogical sciences, associate professor. Kutbu Nadyrbaeva, Central Asian Medical and Sociological University, Zhalal-Abad, Kyrgyz Republic, senior lecturer, researcher.
Pdf
DOI
  • 10.26104/NNTIK.2023.83.72.002
  • Citing
  • Абдыбалиева К., Надырбаева К.О. СВОЙСТВА КУМЫСА. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана. 2023. №. 9. C. 11-14