|
-
Абдыкеева А., Дейдиев А.
-
Абдыкеева А., Дейдиев А.
-
A. Abdykeeva, A. Deydiev
-
БРОЖЕНИЕ ГЛЮКОЗЫ РАЗНЫМИ МИКРООРГАНИЗМАМИ
-
ГЛЮКОЗАНЫ АР КАНДАЙ МИКРООРГАНИЗМДЕР МЕНЕН АЧЫТУУ
-
FERMENTATION OF THE GLUCOSE BY VARIOUS MICROORGANISMS
-
Брожение это биохимический процесс, основанный на
окислительно-восстановительных превращениях органических
соединений в анаэробных условиях. Брожение осуществляют
многие микроорганизмы, так называемые бродильщики, как
прокариотические, так и эукариотические. Брожение с древних времён используется человеком для получения разнообразных продуктов. Его используют в пивоварении, хлебопечении,
виноделии, получении кисломолочных продуктов. В данной статье показано брожение глюкозы разными микроорганизмами.
В качестве образцов использовали 1%, 2,5% и 5% растворы
глюкозы. Глюкозу различных концентраций сбраживали с использованием пивных дрожжей, аромато- и газовыделяющих
микроорганизмов и хлебных дрожжей.
-
Ачытуу анаэробдук шарттарда органикалык бирикмелердин Кычкылдануу-калыбына келтирүү трансформациясына
негизделген биохимиялык процесс. Ачытууну прокариоттук
жана эукариоттук деп аталган көптөгөн микроорганизмдер
жүргүзөт. Ачытууну адам илгертен бери ар кандай тамактарды алуу үчүн колдонуп келген. Ал сыра бышырууда, нан бышырууда, шарап жасоодо, ачытылган сүт азыктарын алууда
колдонулат. Бул макалада глюкозанын ар кандай микроорганизмдер менен ачуусу көрсөтүлдү. Үлгү катары глюкозанын
1%, 2.5%, 5%дуу эритмелери колдонулду. Глюкозанын ар кандай концентрациясын пиво дрожжу, аромат жана газ бөлүп
чыгаруучу микроорганизмдер жана нан дрожжу менен ачытылды.
-
Fermentation is a biochemical process based on the redox
transformations of organic compounds under anaerobic conditions.
Fermentation is carried out by many microorganisms, the so-called
fermenters, both prokaryotic and eukaryotic. Fermentation has been
used by humans since ancient times to produce a variety of products.
It is used in brewing, baking, winemaking, and the production of
fermented milk products. This article shows the fermentation of glucose by various microorganisms. 1%, 2.5% and 5% glucose solution
were used as samples. Glucose of various concentrations were fermented using brewer's yeast, aroma and gas-producing microorganisms, and bread yeast.
-
глюкоза, пивные дрожжи, молочнокислые бактерии, ароматические бактерии, гомоферментативное брожение, гетероферментативное брожение.
-
глюкоза, пиво ачыткысы, сүт кычкыл бактериялар, ароматикалуу бактериялар, гомоферментативдүү ачытуу, гетероферментативдүү ачытуу.
-
glucose, brewer's yeast, lactic acid bacteria, aromatic bacteria, homofermentative fermentation, heterofermentative fermentation.
-
Абдыкеева Алтынай Кыргызско-Турецкий
университет «Манас», г. Бишкек, Кыргызская
Республика, магистрант.
Дейдиев Анарсейит Уркумбаевич, КыргызскоТурецкий университет «Манас», г. Бишкек,
Кыргызская Республика, кандидат технических
наук, доцент.
-
Абдыкеева Алтынай, Кыргыз-Түрк «Манас»
университети, Бишкек шаары, Кыргыз
Республикасы, магистрант.
Дейдиев Анарсейит Уркумбаевич, Кыргыз-Түрк
«Манас» университети, Бишкек шаары, Кыргыз
Республикасы, техника илимдеринин кандидаты,
доцент.
-
Altynai Abdykeeva, Kyrgyz-Turkish «Manas»
University, Bishkek, Kyrgyz Republic,
undergraduate student.
Anarseyit Deydiev, Kyrgyz-Turkish «Manas»
University, Bishkek, Kyrgyz Republic, candidate of
technical sciences, associate professor.
DOI:10.26104/NNTIK.2022.81.40.003
Абдыкеева А., Дейдиев А. БРОЖЕНИЕ ГЛЮКОЗЫ РАЗНЫМИ МИКРООРГАНИЗМАМИ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана. 2022. №. 4. C. 17-20
|