Жаңы саны

2023, №: 5

Кененирээк

Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана

Макала
Авторлор
  1. Сакибаев К.Ш.
  2. Сакибаев К.Ш.
  3. K.Sh. Sakibaev
Макаланын аты
  1. РАЗРАБОТКА УНИКАЛЬНЫХ РЕЦЕПТУР СУХИХ ЗАВТРАКОВ
  2. ЭРТЕ МЕНЕНКИ БАТ ДАЯРДАЛУУЧУ АЗЫКТАРДЫН УНИКАЛДУУ РЕЦЕПТУРАЛАРЫН ИШТЕП ЧЫГУУ
  3. DEVELOPMENT OF UNIQUE FORMULATIONS OF BREAKFAST CEREALS
Аннотация
  1. сырья, пригодного для изготовления сухих завтраков. Исследованы физико-химические показатели сконструиро-ван¬ных автором сухих завтраков – насыпную массу, набу-ха嬬мость, водоудерживающую способность, массовые доли влаги и жира в продукте. Проанализирован амино¬кис-лот¬ный состав сухих завтраков и описана роль отдельных аминокислот. Изучен фракционный состав белков иссле-дуе¬мых образцов сухих завтраков, включая водо-лоле и ще-ло¬черастворимые белки. Исследованы изменения БАВ грец-кого ореха, фисташек и миндаля в период хранения. Прове-де¬ны мониторинг состояния запасов дикорастущих орехов на территории Кыргызской Республики; анализу медико-биологических требований к производству сухих завтра-ков; оценке биохимического состава и биотехнологиче-ского потенциала раститель¬ного сырья, пригодного для включения в рецептурный состав сухих завтраков. Рецеп-ту¬ры белково-углеводных смесей оптимизированы средст-вами линейного програм¬мирования – симпликс-метода, реа¬ли¬зованного в пакете прикладных программ MS Excel. Сфор¬мулированы предло¬жения пищевым предприятиям Рес¬публики по внедрению в производство результатов ис-сле¬дований.
  2. Көрсөтүлгөн макалада эрте мененки бат даярда¬луу-чу азыктарды керектелүүчү чийки азык заттардын түрлө¬рүнүн мүнөздөмөсү берилди. Автор тарабынан эрте менен бат даярдалуучу азыктардын физикалык, химиялык ка¬сиет¬тери – көөп чыгуу жөндөмдүүлүгү, нымды кармап ка¬луу мүмкүнчүлүгү, нымдуулуктун массалык үлүшү жана азыктардагы майдын курамы изилденди. Эрте мененки бат даярдалуучу азыктардын амин кычкыл курамы жана жеке амин кычкылдарынын баяндалышы талданды. Изил-де¬нип жаткан эрте мененки бат даярдалуучу азыктардын белоктук фракциялык курамы, анын ичинде жегич эрит¬ме¬синде ээрүүчү белоктор үйрөнүлдү. Грек жаңгагынын, мис¬те¬нин, бадамдын сактоо мезгилиндеги биологиялык актив¬дүү заттардын өзгөрүүсү изилденди. Эрте мененки бат да¬яр¬далуучу азыктардын рецептуралык курамын киргизүүдө Кыргыз Республикасынын аймагын¬дагы жапайы өсүмдүк жаңгагынын запастык абалына, ал азыктарды өндүрүү-дөгү медикобиологиялык талаптарды анализдөөдө, өсүм-дүк чийки заттарынын биохимиялык жана биотехнология¬лык потенциалдык баалуулугуна карата мониторинг жүр¬гү¬зүлдү. Белок-углеводдук аралаш-малардын рецептуралары программалоонун симпликс-усулунун негизинде оптимал¬даш¬тырылды. Изилдөөнүн жыйынтыктары республи¬ка¬нын азык заттарды өндүрүү ишканаларына сунуштама ка¬тары берилди.
  3. The article presents the characteristics of the main types of raw materials suitable for the manufacture of Breakfast cereals. Physical and chemical parameters of the dry breakfasts designed by the author-bulk mass, swelling, water – holding capacity, mass fractions of moisture and fat in the product are investigated. The amino acid composition of Breakfast cereals is analyzed and the role of individual amino acids is described. The fractional composition of proteins of dry Breakfast samples including water-lole and alkali-soluble proteins was studied. The changes in BAS of walnuts, pistachios and almonds during storage were investigated. Monitoring of the state of stocks of wild nuts in the territory of the Kyrgyz Republic; analysis of medical and biological requirements for the production of Break¬fast cereals; assessment of the biochemical composition and biotechnological potential of vegetable raw materials sui-tab¬le for inclusion in the formulation of Breakfast cereals. The formulations of protein-carbohydrate mixtures are optimized by means of linear programming-the simplix method implemented in the MS Excel application package. The proposals to food enterprises of the Republic for the introduction of the research results into production are formulated.
Негизги сөздөр
  1. орехоплодные растения, бобовые куль¬туры, сухие завтраки, рецептуры, химический состав, биологически активные вещества (БАВ), экструзия, оре¬хо¬вые палочки.
  2. жаңгак-мөмө өсүмдүктөр, буурчак өсүм¬дүктөрү, эрте мененки бат даярдалуучу азыктар, ре¬цеп¬туралар, химиялык курам, биологиялык активдүү зат¬тар (БАЗ), экструзия, жаңгак азыктары.
  3. nut plants, legumes, breakfast cereals, formu¬la¬tions, chemical composition, biologically active substances (BAS), extrusion, nut sticks.
Авторлор жөнүндө маалымат
  1. Сакибаев Кылычбек Шерикбаевич, Ошский технологический университет имени академика М.М. Адышева, г.Ош, Кыргызская Республика.
  2. Сакибаев Кылычбек Шерикбаевич, Академик М.М. Адышев атындагы Ош технологиялык университети, Ош шаары, Кыргыз Республикасы
  3. Kylychbek Sakibaev, Osh technological university by name of academician M.Adyshev, Osh, Kyrgyz Republic.
Pdf версиясы
DOI
  • None
  • Цитаталоо
  • Сакибаев К.Ш. РАЗРАБОТКА УНИКАЛЬНЫХ РЕЦЕПТУР СУХИХ ЗАВТРАКОВ. Наука, новые технологии и инновации Кыргызстана. 2018. №. 7. C. 29-34